Behandlinger

Forebyggende Tandpleje

Tænderne skal helst holde hele livet, og derfor er det vigtigt, at man passer på dem og forebygger skader og tandsygdomme. Ingen kunstige erstatninger fungerer nemlig lige så godt som dine egne, naturlige tænder.

Forebyggende tandpleje kan fx være information om hvordan man bedst børster sine tænder, hvordan man bruger tandtråd, samt hvilke mad- og drikkevarer man skal holde sig fra.

Et typisk tandlægetjek med forebyggende effekt, vil normalt indeholde tandeftersyn og tandrensning. Hvis der er brug for det, også røntgenbilleder og fluorbehandlinger. På denne måde hjælper vi dig med at holde dine tænder og tandkød sunde og rene.

Kroner

En tandkrone er en individuel tandrestaurering, som fremstilles i et stærkt materiale, og som omslutter toppen af din egen tand. Tandkronen fremstilles i samme størrelse og facon som din oprindelige tand. Den falder dermed naturligt ind i tandrækken, og du vil hurtigt vænne dig til den. Den kan fremstilles i porcelæn eller rent guld.

En tandkrone er en behandling man foretager, for at styrke svækkede tænder, og hvor det ikke længere er muligt at genopbygge tanden med en fyldning. Tandkroner benyttes typisk ved tænder, som har store defekte fyldninger eller tænder, der er i stor risiko for at knække.
En rodbehandlet tand er mere skrøbelig, da den ingen nerve og blodforsyning har. Derfor anbefales det altid, at den forsynes med en tandkrone for at styrke dem.

Blegning

De fleste af os får mørkere tænder med alderen. Den mest almindelige årsag er indtrængende farvestoffer fra rygning, kaffe, te og rødvin samt andre farvende fødevarer. Ved en tandblegning lysner man misfarvningerne i tændernes emalje.

Det er meget individuelt hvor meget tænderne lysnes og det er vanskeligt at forudse. Typisk ser vi gode resultater hvor tænderne bliver 1-2 toner lysere. I ganske få tilfælde har det ingen effekt.

Husk at har man kroner og fyldninger, bliver de ikke bleget.

Det er meget individuelt, om man oplever bivirkninger. Ømt tandkød eller isninger i tænderne kan forekomme, andre vil ingen gener have. Oplever man bivirkninger, vil de forsvinde helt i løbet af et par dage efter endt behandling.

Blegningen fortages derhjemme. Vores dygtige tekniker fremstiller nogle skinner, der er formet så de passer præcist til dine tænder. Vi viser dig hvordan du derhjemme lægger lidt blegegel i skinnerne og bruger dem 2-3 timer om dagen eller natten over i 7-10 dage. Skinnerne kan gemmes og genanvendes, hvis behovet opstår igen. Typisk efter 2-3 år.

Rodbehandling

En rodbehandling er en behandling man udfører, hvis der ses beskadigelse af din tands nerve, eller hvis tandens nerve er betændt eller død. Selve behandlingen omfatter, at man fjerner tandens nerve samt de bakterier, der er trængt ind i nerven og efterfølgende forsegler nervekanalerne med en rodfyldning.

Der kan være mange årsager til at en tand har brug for en rodbehandling:

  • Et traume (et slag på tanden)
  • En infraktion (en dybtgående revne helt eller delvist ind til nerven)
  • Et cariesangreb, hvor bakterierne er nået ind til nerven, der derfor beskadiges.

De hyppigste symptomer kan være:

  • Hovedpine / tandpine
  • Øget følsomhed for kulde og varme
  • Tanden kan føles høj, når man tygger
  • Tanden begynder at ændre farve (misfarvning)
  • Dårlig smag i munden

Parodontose

Parodontose er tandkødsbetændelse, som har spredt sig til vævet der holder tanden fast i kæben. Tandkødslommen bliver dybere, og tanden eller tænderne løsnes. Jo mere alvorligt fremskredent parodontosen er desto dybere bliver tandkødslommerne og risikoen for at miste tænder forøges.

I alvorlige tilfælde kan parodontose udvikle sig til hjerte-karsygdom, fordi bakterier og virus overføres via blodbanen til hjerte, hjerteklapper og blodårer.
Dårlig mundhygiejne, rygning, arvelige faktorer og almene sygdomme som diabetes forårsager og forværrer parodontose.

Behandlingen består af en grundig undersøgelse med registrering af sygdommens udbredelse og efterfølgende behandling af de fordybede lommer. I de fleste tilfælde kan sygdommen kontrolleres ved hyppige, dybdegående tandrodsrensninger og instruktion i mundhygiejne med de rette hjælpemidler. I enkelte tilfælde er det nødvendigt med en eller flere operationer.

Proteser

Der skelnes mellem faste og aftagelige proteser. Begge har til formål at erstatte manglende tænder.

Faste proteser kan være en bro, der består af flere sammenloddede kroner og erstatter en eller flere tænder.

En aftagelig protese kan være lavet af rent acryl eller en kombination af acryl og stål (Unitor).

Proteserne kan i dag laves, så de ser meget naturtro ud – ingen behøver at vide, at det ikke er dine egne tænder.